A velencei karnevál

 

Olaszország egyik legnagyobb nevezetessége nem egy épület vagy egy táj, hanem egy esemény: Velence színes-szagos forgataga, a több napon át tartó, ősi hagyományokra épülő velencei karnevál!

 

Velencei karnevál

 

Olaszország “vízi városában”, Velencében 1094-ben rendezték meg először a karnevált – legalábbis ebből az évből van az első írásos feljegyzés.

A 11. század végén ünnepséget egy hatalmas bál nyitotta, hamvazószerda előtt pontosan két héttel, majd ezután jöttek a zenei és színielőadások, játékok. A férfiak bohócnak öltözve járták a várost, és ha csinos hölgyet láttak, akkor rózsavízzel töltött tojást dobtak neki szépségéért. De jaj volt a csúnya nőknek Velence utcáin: őket ugyanis záptojással hajigálták meg, ami mai szemmel nézve egyáltalán nem tűnik elfogadható viselkedésnek. És ami még ennél is rosszabb: a karnevál nyitányaként virágkoszorúval díszített ökröket fejeztek le a Szent Márk téren.

A „szép” hagyományoknak 1797-ben szakadt vége: Napóleon betiltotta a karnevált Velence városában. Ugyan később sokáig voltak kísérletek a mulatság újbóli bevezetésére, de csak az 1970-es évekre sikerült újraéleszteni a klasszikus velencei karnevált. Szerencsére a záptojás és az állatáldozat ma már nem divat :)
 

Velencei karnevál

 

A velencei karnevál hagyományos viseletei

A karneváli jelmezek nem csak szépek, de szimbolikusak is: a maszkok mögé rejtőzve nemben és rangban mindenki egyenlő, megszűnnek a társadalmi különbségek. A hagyományos karneváli maskarák alapja nem változott az évszázadok során – ma is gyakran láthatunk hosszú fekete, vagy szürke bársonyköpenyt – ám díszítettségében sokkal gazdagabb lett.

Az arcot a fekete csipkéből és fátyolból álló bauta fedi, az öltözék legjellegzetesebb eleme pedig a volton, egy az egész arcot takaró fehér maszk. Mindezeket hagyományosan egy fehér tollakkal díszített kalap tartja egyben.
 

Velencei karnevál

 

A Velencei Karnevál nyitóünnepsége

Az első napon rengetegen mulatnak a vízen is. A csónakokban ebédelnek és vacsoráznak, sőt még hajnalban is a hullámokon ringatóznak, mert a néphagyomány szerint, akit vízen ér a napfelkelte, és ott vett keresztet magára, az egész évben jó egészségnek örvendhet. Minden irányból kellemes, lágy zene szól, és ha az ember a párjával tölti az éjszakát, akkor a karnevál nem csak szórakoztató vigasság, hanem igazán romantikus élmény is lehet...

 

További képeket itt találsz: Velencei karnevál