Mikulás története

 

Ki ne ismerné a nagy, piros ruhás ajándékhozó alakot, aki minden év december 6-án ellátogat az otthonokba és virgácsot, vagy édességeket hoz magával? De azt tudtad, hogy honnan ered a Mikulás története? Ki is ő valójában?

 

Mikulás

 

(Szent) Miklós a legenda szerint időszámításunk szerint 270 körül született Patara városában, görög földön, egy dúsgazdag ember fiaként, Nikolaosz néven. Kisgyermek volt, amikor a városban súlyos járványt tört ki, ami a szüleit sem kímélte, így a kisfiú árván maradt.
 

Nagybátyja, a patarai püspök vette őt magához. A kis Nikolaosznak hamar megtetszett ez az életmód: noha hatalmas vagyont örökölt, amiből fényűző világi életet élhetett volna, ő inkább kolostorba vonult és papnak állt: úgy döntött, hogy a vallásnak szenteli életét.

 

 

Vagyonát arra fordította, hogy a szegény, nélkülőző embereknek segítsen, így hamar a város jótevőjeként kezdték imákba foglalni a nevét. Annyira megszerették, hogy Patara püspökévé választották, Myra városában avatták fel. Ő maga a kolostorban továbbra is szegényesen élt, de másokkal mindig bőkezű volt. Különösen a gyermekeket szerette, s úton-útfélen megajándékozta őket.

 

 

Az 52 év alatt, amíg püspök volt, rengeteget támogatást nyújtott a rászorulóknak, rendszerint az Egyház teljes vagyonát az éhezőkre fordította, amiért többször szembe is került a méltóságokkal.

 

 

Hogy honnan is ered a Mikulás legendája, arra talán ez a történet adja a legjobb választ: a püspök gyakran sétálgatott esténként a város utcáin, és az egyik ilyen séta alkalmával fültanúja lett egy beszélgetésnek a kolostor melletti szegény kis házban. Egy édesapa és három lánya vitatkozott, hogy melyiküknek kell szolgasorba kényszerítenie magát ahhoz, hogy az egyik lány férjhez mehessen, és ki tudják fizetni a hozományt. Miklós püspök ezt meghallva visszasietett némi aranyért, majd azt titokban bedobta az ablakon. Ezt követően minden évben ugyanazon a napon adomány állt a házhoz, ami egy idő után a kéményen keresztül érkezett, mivel a hideg miatt az ablakok be voltak deszkázva. Hamarosan kiderült, hogy a titokzatos piros ruhás férfi, aki minden évben december 5-én este Miklós napja előtt látogat el hozzájuk, az valójában Miklós püspök.

 

 

A napjainkban ismert Mikulás valójában Miklós püspök küldötte, akinek hivatása az, hogy mosolyt csaljon minden gyermek és gyermeklelkű felnőtt arcára. Ha már nem bírsz várni december 6-áig, akkor tölts le egy Mikulásos háttérképét, és ajándékozd meg magad egy mosollyal!

 

Mikulásos háttérképek »