Macskaistenek

Az ókori egyiptomban a macskákat isteneknek tartották – és egyesek szerint ezt nem is felejtették el a cicuskáink…

Az ókori Egyiptomot nemcsak a számos monumentális épület jellemezte, hanem a természettel kialakított mély kapcsolat is. A Nap útja az égbolton, a fény és a sötétség, különböző állatok és növények mind-mind az egyiptomi vallás részét képezték. Madarak, rovarok, krokodilok, vízilovak, páviánok és számos más emlős is isteni rangra emelkedtek, ezzel elismerve azok különleges tulajdonságait és képességeit.

Az egyiptomiak úgy gondolták, hogy az állatok – ugyanúgy, mint az emberek –, tudatosan cselekszenek, ebből alakult ki a részben ember részben állat istenségábrázolás.

Voltak istenek, akiket csak kisebb közösségben ismertek, de olyanok is, amelyeket az egész birodalomban tiszteltek. A helyi istenek a városokat irányították és ők voltak a felelősek a mindennapos dolgokért. Előfordult, hogy egy kisebb istenség „kiterjesztette hatalmát” és nagyobb területen váltak híveivé a birodalom lakói, de az ellenkezőjére is volt példa: egy isten el is veszíthette népszerűségét.

Az ókori egyiptomi isteneknek igen különböző tulajdonságaik voltak. Volt például teremtő, pusztító, védelmező istenség. Ezek a tulajdonságok – érdekes módon – idővel változhattak, akár ellenkezőjükre is fordulhattak. Változott az istenek ábrázolási módja is, és a kapcsolatuk is más istenekkel. Az egyiptomik istenek ráadásul halandók voltak!

Az istenségek jelentős része a macskaféléktől kölcsönözte tulajdonságait. Az oroszlánt például ereje, de a kölykeiről való gondoskodása miatt is tisztelték. Rajta kívül a párducot, a leopárdot, a gepárdot és a házi macskát is szentként tisztelték. A legtöbb macskaisten nő volt.

Néhány macskaisten:

Apedemak: núbiai oroszlánfejű háború- és termékenységistenség

Básztet: Ré napisten lánya. Kezdetben oroszlánként ábrázolták, majd macska- vagy oroszlánfejű nőként. Az öröm, tánc, zene, család és szeretet istene

Mafdet: macskaként ábrázolt isten, a kígyók és skorpiók ellen védelmezett

Mafed: macskaisten, akinek a feladata, hogy utat nyisson a halottaknak a sötétben

Menhit: oroszlánfejű nőalak, a harc istennője

Sekhmet: oroszlánként vagy oroszlánfejű nőként ábrázolt istenség, aki az oroszlán pusztító erejét testesíti meg. A tűz, háború, de a gyógyítás és a tánc istene is

Sú: a levegő istene, oroszlánként ábrázolták

Tefnut: Sú ikertestvére, a tűz istene, szintén oroszlánfejjel ábrázolták

Források: Das alte ÄgyptenMafdetBastetApedemakSekhmetShu

A témához kapcsolódó további képeket itt találsz: Macskaistenek