Tél: hideg, sötét, de mégis gyönyörű!

 

 

Aligha lehet szebbet látni a téli természetnél. Amikor a nyirkos ősz után a fákon maradt néhány levél megdermed a reggeli fagyban, majd hamarosan lehull rá az első hó, fehérbe borítva a tájat... A tél rengeteg csodát hoz, amit jobb kihasználni, hiszen csak egy rövid ideig élvezheted őket.

Sokan úgy vélik, a tél a hideg megérkezésével kezdődik, de valójában a csillagászati tél csak december 21-én érkezik meg az északi féltekére. Ezt követően rögtön december 22-én bekövetkezik a napforduló, amikortól már egyre hosszabbak lesznek a nappalok. Egészen március 20-ig a tél évszaka tart, még akkor is, ha már megjelennek az első virágok a fán. Az ilyenkor hosszan tartó sötétség sokszor kedvetlenné tehet, de a gyönyörű karácsonyi fények, vagy a frissen hullott hó csillogása hamar kárpótolhatnak.
 

Tél, hó

 

A tél alapvetően annak köszönhető, hogy kevesebb a napsugarak által szállított hő, emiatt pedig hamar lehűl a levegő. Az állatok maguk módján próbálják átvészelni ezt a táplálékban szegény, fagyos időszakot. Egyesek téli álomba szenderülnek, szívverésük is lelassul, az életfunkcióik pedig minimálisra csökkennek. Mintha csak hibernálták volna magukat. A lombhullató fák leveleik elhullajtásával készülnek a télre. Az erdő azonban így sem marad zöld szín nélkül, erről gondoskodnak a fenyők és más örökzöldek.

 

 

A gyerekek (és sok felnőtt) legnagyobb örömére gyönyörű fehér hótakaró borítja a lejtőket is, így végre újra előkerülhetnek a szánkók, és a sílécek.

 

Tél, hó

 

Téli képeket keresel? Itt találsz jónéhányat:
Téli mese
Tél az Alpokban / 1
Tél az Alpokban / 2
Hóesés az Alpokban / 2

 

Tél, hó