Gyertya – az egyik legrégebbi, leghangulatosabb dekoráció

 

Gyertya

 

 

A gyertya nem hiányozhat az ünnepi asztalról, egy igazi otthoni wellness-estéből, romantikus vacsoráról, vagy ha szeretnél megemlékezni szeretteidről. Egy égő mécses az ős- és ókorban azonban még ennél többet jelentett.

Az elektromosság előtti időkben bizony komoly gondot okozott az éjszaka, már az ősembernek is szüksége volt egy olyan eszközre, ami fényt ad neki a sötétségben. A tűz megszelidítésével azonban nem csak ezt a gondot sikerült áthidalniuk őseinknek, hanem ez egy fajta biztonságot is adott a ragadozókkal szemben.
 

Gyertya

 

Innen már egyenes út vezetett a mécsesek megjelenéséig. Az első mécsesek állati eredetűek voltak, faggyúból és zsírból készültek. A tehetősebbek később már viaszgyertyákat használtak, amelyeknek sokkal kellemesebb volt a szaguk, valamint kevésbé kormoztak. Az egyiptomiak a gyertyákat kis agyagtálakba helyezték és lenvászon kanócot tettek beléjük. A görögök és a rómaiak ennél sokkal elegánsabb mécsestartó tálakat készítettek, mind az anyagválasztás és annak felhasználása szempontjából is. Az agyag mellett bronzot is használtak, kis domborműves tálakat készítettek.

Az első igazi áttörés a 19. században valósult meg, amikor is felfedezték a gliceridet, valamint elkezdték használni az összefont kanócot és a paraffint. Többek közt ezek tették lehetővé, hogy olcsó és jó minőségű mécseseket tudjanak előállítani.

 

 

A gyertyáknak a keresztény hitvilág fenséges jelentést tulajdonít. Voltaképpen Krisztus megtestesítőjeként tartják számon, hiszen a gyertya is megsemmisül, miközben az fényt ad. Az élet és az elmúlás jelképe is, hiszen szimbolizálja a lét mulandóságát.

Talán nincs olyan háztartás, ahol ne bújna meg legalább egy gyertya vagy mécses és ne díszíteni az a szobát néha, ahogyan csendesen ég.

 

Gyertya

 

Gyertyás képeket itt találsz:
Gyertyák | Karácsonyi gyertyák