Pávatoll: szerencsét hoz vagy bajba kever?

 

 

Kevés olyan állatot lehetne megnevezni, amely színeiben és formájában annyira látványos, mint a páva. Sokan használják tollait otthonuk dekorálására, de tudtad, hogy a hiedelmek szerint akár balszerencsét is hozhat?

 

Páva

 

Ma már talán furcsának tűnik, de az ókorban a pávákat leginkább húsuk miatt tartották. Hosszú idő, számtalan mítosz és legenda kellett ahhoz, hogy táplálékból valami egészen mássá lényegüljön át: a páva idővel különleges szimbólum lett, sajátos jelentést kapott.
 

Jézushoz kapcsolódóan például a hatalom és az erő jelképévé vált, de megtestesíti a hűséget és az örök szerelmet, valamint a végtelenségig tartó életet is. Számos magyar irodalmi műben a szabadság szimbólumává alakult, színpompás tollazata, bámulatos alakja és mozgása pedig a női szépség jelképévé tette.

 

 

A számtalan dicsőítő elismerés mellett azonban néhány kultúrában kevésbé hízelgő jelentésekkel is felruházták ezt a gyönyörű állatot. A páva tollazatán lévő szemekre emlékeztető mintázat miatt például egyes tájakon úgy tartják, hogy kapcsolatban áll a szemmel veréssel, ami balszerencsét hozhat, és akár meddőséghez is vezethet.

 

 

Az indiai kultúra ezzel szemben olyan fontos jelentés tulajdonít a pávának, hogy 1963. január 31-től hivatalosan is India nemzeti madarává vált. Ennek megfelelően nagy becsben tartják és szent állatként kezelik.

 

 

Ha kedvet kaptál, hogy pávatollal díszítsd az otthonod, jól gondold meg, mert a magyar néphiedelem szerint ez akár balszerencsét is hozhat rád. Különösen azokra a lányokra jelenthet veszélyt, akik még nem keltek el! Sok jóra nem számíthat ez sem, akinek álmában egy kiáltó páva jelenik meg.

 

Páva és pávatoll fotók ingyen »

 

Legyen szó bármilyen népcsoportról, vagy hiedelemről, a páva szépsége és eleganciája lehengerlő, amit érdemes mindennap egy kicsit megcsodálni.